top of page
  • Vörös Barbara

Coaching movie

Updated: Nov 25, 2020


Április végén részt vettem a LEAP című coaching film vetítésén a CHN szervezésében (Coaching határok nélkül). A film 4 emberről szól, akik jelentkeznek egy coaching folyamatra és mindegyikükkel több, összesen 30 coach dolgozik egy éven keresztül.

A coaching mozivászonon való tálalása egy lengyel coach házaspár ötlete volt. A négy ügyfél pedig valós élethelyzetét vállalta a filmben, valódi emberekről van szó, nem színészek játszották el a szerepeket.

Egyikük egy középkorú férfi alkohol függősége miatt elvesztette a feleségét és a munkáját. Ebből a helyzetből szeretne felállni és újra sikeres lenni magánéletében és karrierjében, és ebben segítenek neki a coachok.

Másikuk egy túlsúlyos lány, aki megtanulta a társadalmi elvárások ellenére jól érezni magát a bőrében, és szeretne segíteni sorstársain, hogy elfogadják és ők is szépnek lássák magukat. Ennek egyik eszköze a ruhatervezés, nagyszabású, nemzetközi vállalkozásról álmodik, aminek elindításában és felvirágoztatásában kér segítséget.

A harmadik szereplő egy fiatal felsővezető, aki minden idejét és energiáját a munkájába fekteti, célja, hogy egyre több és több pénzt keressen, hogy ezzel megfeleljen apjának. A coaching folyamatra azért jelentkezett, mert úgy érzi, nem lehet ez élete célja, kezd belefáradni a sok munkába, szeretné megtanulni, hogyan tudja jobban élvezni az életét és kikapcsolódni.

A negyedik ügyfél pedig egy középkorú férfi, aki annyira fél ismerkedni, hogy még soha nem volt senkije. Azt mondja, hogy a tökéletesre, az igazira vár, de közben nem mer megszólítani lányokat, beszélgetni velük, így nem is tud megismerkedni senkivel. Ő abban kap segítséget, hogy legyen bátorsága felvállalni magát és konkrét technikákat is mutatnak neki, hogyan ismerkedjen.

Nem szeretném lelőni az eredményeket, így többet nem mondok a sztoriról, de annyit elárulhatok, hogy mivel nem egy csavarokkal teli hollywood-i filmről van szó, hanem coaching folyamatok bemutatásáról, nagy meglepetés nem érheti a nézőt:)

Az az izgalmas, hogy melyik ügyféllel meddig jutnak el az egy év alatt, a kitűzött célhoz képest- mert van köztük olyan, aki bár nagyot álmodott, végül még annál is nagyobb sikereket ért el.

Coach szemmel nézve a filmet érdekes volt látni a különféle coach technikákat, amiket nem ismertem eddig. Például volt egy coach-pár, akik egyszerre, együtt vezették az ülést. Teljesen más volt, mint egy párterápia, amit egy férfi és egy nő pszichológus vezet és a pár mindkét tagja részt vesz az ülésen. Itt egy házaspárt láttunk, akik mindketten coachok és ők vezették a párkapcsolati ülést a szűz férfival. A munkamániás vezetőt többek között egy jógi-mester coach-olta és próbálta átadni neki azt a nyugodt életérzést, ami az ő sajátja volt.

Voltak szakemberek, akik megpróbálták kimozdítani őket a komfort zónájukból, voltak akik a kogníciójukra hatottak, tehát az ésszerűségre és voltak, akik teljesen az érzelmekre. Nagyon eredményes lehet, ha valakivel egyszerre több coach dolgozik, és mindenki beviszi a folyamatba a saját megközelítését, tudását, személyiségét. Erre a való életben sajnos nincs túl sok lehetőség, viszont a team coaching ilyen hatású lehet, amikor a résztvevők egymást coacholják, és mindenki hozzáadja a saját hasznos meglátásait a folyamathoz.

Szívesen megnéznék egy összefoglalót, hogy azóta hogy alakult a sorsuk, remélem, lesz erre lehetőség. :)

A filmről itt olvashattok többet és a trailert is itt találjátok:

https://coachingmovie.com/


15 views0 comments
bottom of page