top of page
  • Vörös Barbara

Van értelme tudatosnak lenni? Mindfulness ujjgyakorlatok - záró gondolatok


A sorozat előző bejegyzéseiben arról írtam, hogy mi is az a mindfulness.

Hogy én hogyan értelmezem, és hogyan próbálom a hétköznapjaimban alkalmazni, hogy minél tudatosabban éljem meg a pillanatokat, jobban tudjak a környezetemre figyelni az online világ helyett, illetve befelé fordulni, ha annak érzem szükségét. A következőket teszem:

- A telefonom nyomogatása helyett megpróbálok könyvet, újságot olvasni esténként.

- Napközben, ha van pár üres percem, keresem a kapcsolatot a körülöttem lévőkkel, a telefon képernyőjének nézegetése helyett inkább beszélgetek

- Utazás közben igyekszem inkább nézelődni, vagy olvasni

- Reggelente felébredés után, ha van időm, átgondolom, mit fogok aznap csinálni, igyekszem mindig betervezni valami mást is a szokásos munka-vacsi-alvás programon kívül

- Este, elalvás előtt átgondolom a napomat, mi az, amiért hálás lehetek, és mi az, amire emlékezni fogok arról a napról. Ehhez nagy segítség a Daylio nevű alkalmazás, ami minden este emlékeztet erre, egyfajta mini-naplóként használom.

- Amikor csak tehetem, kint vagyok a szabad levegőn, próbálok minél többet mozogni, sportolni, lift helyett lépcsőzni

Az elmúlt időszakban voltak sikeresebb és kevésbé sikeres időszakaim a fentieket tekintve. Vannak napok, amikor nincs kedvem ezekhez, bár az alkalmazások által küldött emlékeztetők a legtöbbször ilyenkor is motiválnak. Van, hogy elfogy a lelkesedés, nem jut rá idő, felbukkannak ad-hoc helyzetek, amik mellett nem nincs energiám, vagy olyan feszült vagyok, hogy azon nem segít a meditáció, inkább a futok, vagy játszom helyette.

Számomra a mindfulness egyelőre gyakorlóterep, próbálgatom különböző élethelyzetekben az elcsendesülést, lelassulást, békét keresni, de még közel sem vagyok egy buddhista szerzetes szintjén :)

A célom persze nem is ez, hanem hogy megtaláljam az élvezetet az apró, hétköznapi dolgokban is, és úgy aludjak el, hogy ennek a napnak is volt értelme, és ma is jól éreztem magam.

Mostanra megtapasztaltam, hogy ennek jó eszköze lehet a mindfulness. Ha kedvet kaptatok, akkor próbálgassátok, keressetek új hobbikat, minden napra egy apró kihívást, újdonságot, és közben érezzétek magatokat nagyon jól. :)

Mindfulnessre fel!


17 views0 comments
bottom of page