top of page
  • Vörös Barbara

Bevásárlólista és ellenállás kezelés csoportban


Tegnap este lehetőségem volt betekinteni a megoldásfókusz csapatokkal való alkalmazásába.

Mindig nagyon izgalmas a saját bőrömön tapasztalni a megoldásra való koncentrálást és az ehhez szükséges nyelvhasználat erejét. Rácsodálkoztam például (és milyen igaz!), hogy nem úgy megyünk a boltba vásárolni, hogy összeírjuk egy listára, hogy mi nincs otthon, hiszen akkor ez a lista végtelen lenne. Azt nézzük meg, amikor kinyitjuk a hűtőt, hogy mi van benne, és ennek függvényében mi az, amire szükségünk van, hogy elkészüljön a rakott krumpli vagy a zöldségleves. Ha egy kicsit átkeretezzük a gondolkodámódunkat, és nem arra koncentrálunk, hogy mi nincs, mi hiányzik, hanem mindarra, ami már van, akkor hegyeket tudunk megmozgatni - és lehet, hogy boltba sem kell elmennünk, mert a meglévő hozzávalókból egy kis kreativitással ki tudunk találni egy isteni finom vacsorát ;)

A másik tanulságos gondolat, amit elhoztam magammal, az az, hogy egy tréning megtartása közben, ha trénerként ellenállást észlelünk, nem kell, nem szabad megijedni tőle. Ahol ellenállás van, azzal foglalkozni kell, elemezni az ellenálló féllel, vagy csapattal, megérteni és felhasználni azt a hatalmas energiát, és lendületet, amit az adott helyzet kivált a résztvevőkből.

Tehát van egy helyzet, ami nem komfortos, zavarja a csoporttagokat, de valószínűleg eddig nem tudták megoldani, ezért sok feszültséget szül. Ezt a feszültséget trénerként használni kell, és át kell alakítani egy olyan építő energiává, aminek eredményeképp megoldást találunk a helyzetre. Ez nem könnyű folyamat, viszont valóban érdemes belemenni, mert a végén olyan mély hozadéka lesz, amire lehet, hogy sem a tréner, sem a csapattagok nem számítottak.

Összességében elmondhatom, hogy sokat tanultam tegnap este, és ez az alkalom megerősített abban, hogy a megoldás fókusz a csapatokkal való munkában is hatékony lehet, olyan esetekben is, amikor teljesen ismeretlenek egymásnak a csoportot alkotó emberek, illetve olyankor is, amikor egy összeszokott csapatról van szó, amiben a közös munkavégzéssel kapcsolatos nehéz helyzetek megoldása a feladat.

A két órás workshopot a Solutionsurfers csapata tartotta, róluk itt olvashattok bővebben: https://www.facebook.com/Brief.Coach.Training/


33 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page