top of page
  • Writer's pictureVörös Barbara

Brief, avagy rövid coaching


És hogy miért pont brief coaching?

Egy multinacionális cégnél dolgozom, ahol a saját bőrömön tapasztalom, hogy minden perc értékes, mindenki be van táblázva, minden ügy sürgős és azonnal meg kell oldani :) Egy ilyen környezetben, ahol állandő a tűzoltás, nagy kincs, ha akár a vezető, akár a csapattag is ki tud szakítani egy-egy órát pár hetente, hogy megoldásokat keressen, amik akár hosszabb távon is megkönnyítik az életét. Ezt tapasztalva, és átérezve a saját bőrömön jött szembe velem a brief coaching technikája, világlátása.

A módszer lényege, hogy nem a probléma okait próbáljuk megfejteni, hanem a megoldásra fókuszálunk. Hogy lenne jobb, ha ez a helyzet megváltozna, mi lenne másképp. Ahogy elképzeljük ezt a vágyott jövőbeli állapotot, már egy olyan pozitív, oldott hangulatba kerülünk, amiben sokkal könnyebb dolgozni mind a coachee-nak, mind a coachnak. Természetesen ezeken az alkalmakon is meg kell dolgozni azért, hogy rájöjjünk a megoldás(ok)ra, viszont egy elképzelt pozitív jövőről gondolkodni sokkal kényelmesebb, mint a problémán rágódni.

Sok esetben egy-egy alkalom is hatásos, és eredményt hoz, a coachee eljut odáig, hogy tudja, mi legyen a következő lépés célja megvalósításához, legyen az egy családi vagy munkahelyi konfliktus megoldása, fizetésemelés kérése, egy költözési projekt elindítása. Amit a coachee az ülés után tesz, saját erejéből és elszántságából teszi, miután az ülésen új erőre kap a motivációja.

Továbbra is ő irányítja az életét, és rajta múlik, hogy megteszi-e azt a bizonyos következő lépést, hogy közelebb kerüljön a vágyott célja eléréséhez. Irány a csillagos ég!

#coaching

20 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page